Тренінг «Освіта при роботі на природі» - Англія, 02-09 липня 2013 року

І так розпочнемо… Я хочу коротко і поверхнево розказати про нашу незабутню поїздку в Англію. Події відбувались в «райському» куточку ASHA Centre з 2 по 9 липня 2013 року. На словах важко описати красу місця проведення тренінгу під назвою «Training Course on Outdoor Education». Її легше показати на фотографіях.

Учасниками тренінгу були представники з різних  країн, а саме: Англія, Грузія, Естонія, Вірменія, Румунія, Хорватія, Білорусія, ну і, звісно, ще й Україна, куди без неї. Пропагандою цього проекту було таке гасло: «Здоровий спосіб життя і життя в гармонії з навколишнім середовищем».

Я думаю, що більшість знає або чули вже, як вести здоровий спосіб життя. А от як жити в гармонії з навколишнім середовищем, мало хто знає.  От і організатори вирішили нас цій гармонії навчити. А так як ми жили на території лісу Дін, всі заходи відбувались на свіжому повітрі. Я навіть вам більше скажу: ми із семи ночей три ночі ночували в цьому лісі. Тому нас дечому навчили, а саме: як розпалювати вогонь без сірників, як орієнтуватися на карті з компасом і … land art. Лендарт - це діяльність, об’єктом якої є реальний пейзаж або фрагмент природного середовища. Тобто в нашому випадку це був ліс. Нас поділили на декілька груп, і ми у своїй групі повинні були щось зробити з тих матеріалів, які ми могли знайти у лісі, але при тому, нічого не ламаючи і не вириваючи. І ще одним цікавим заняттям, яке ми виконали було те, що ми мали показати чотири стихії: «Земля, Повітря, Вода, Вогонь». Крім гармонії, ми ще ознайомились з усіма країнами на національному вечорі, де всі країни презентували себе у свій спосіб. Одні співали і танцювали, а інші – продемонстрували свою кухню. Ось така вийшла цікава поїздка в Англію!!!!!

Але я не можу не згадати і не подякувати всім, хто був залучений до організації цього проекту:

-         Програмі «Молоді в дії» (Youth in Action) Європейської Комісії, яка спонсорувала цей проект через Національну агенцію Великої Британії та через грант, наданий Британської Радою,

-         ASHA Centre () – благодійній фундації, яка робить неоцінений внесок у справу підтримки та виховання молоді, сприяння розвитку екологічно раціонального ведіння сільського господарства та зміцненню миру в усьому світі,

-         Благодійному фонду «Приятелі дітей», який діяв як партнер та учасник зазначеного проекту.

Завдяки (не можу замінити іншим словом) цим людям нам випала можливість побувати на цьому навчальному і цікавому тренінгу. Від імені Маші Ігнатенко, Олексія Папіна і Коваля Павла, тобто від себе, ми висловлюємо особливу подяку пані Інні, яка протягом всього тренінгу нам допомагала, перебуваючи в Україні.

Павло Коваль, стипендіат фонду "Приятелі дітей"

************

Проект справив на мене дуже велике враження, адже, єднання з природою - це найкращий шлях до пізнання природи і себе самого! Ми подорожували лісами, розбивали декілька разів намети, орієнтувались на незнайомій місцевості, також вчились розводити багаття - це все зближувало  учасників, і ми відчували, що є великою родиною!

Дуже надихнуло мене заняття з Land Art: коли ти намагаєшся доповнити природу своїм креативом і вміннями,створюючи і поєднуючи з нею різні фігури,композиції і з того ж природного матеріалу, не руйнуючи при цьому в жодному разі саму природу!

Ще на проекті було декілька незвичних для мене вправ: це відчуття себе деревом, коли ти викопуєш собі яму біля нього,а потім медитуєш півгодини, відчуваючи спорідненість, а також вправа з відчуттями, коли зав’язуали очі і ти намагався відчути те, до чого торкався. Дуже пізнавальний і надихаючий проект, досвід якого можна використовувати і закликати до здорового способу життя!

Ми, учасники семінару, вдячні за створену можливість пізнання світу і себе:

-          програмі  Youth in Action, що фінансується Європейською комісією

-          British Council за підтримку проекту

Дякуємо команді ASHA Centre за теплий і душевний прийом учасників та професійну організацію семінару!

Дякуємо фонду «Приятелі дітей» за надану можливість взяти участь у такому надзвичайному семінарі!

Марія Ігнатенко, стипендіат фонду "Приятелі дітей"